Wednesday, 9 November 2011

Penciptaan mancis                                             ini  Mancis ! !
                  haha tade kaeitan langsung dgn beskut muncys okay ? . bhaha

                   Haha . salam ^^ . hmm ,hr entri nye laen sikid . haha . just for general knowledge .

 Kalau kawan-2 nak tahu ,mancis niy dicipta oleh seorang tahanan politik bernama Ludwig Kamerer , yang dipenjarakan dalam sebuah penjara gelap di Istana Hohensberg ,Jerman .dia menghabiskan masanya dalam penjara itu dengan membuat pelbagai ujian .Tapi secara tak sengaja dia telah membuat geseran fosforus dengan sulphur dan menghasilkan api .Bagaimanapun tak diketahui  tarikh tepat mancis ini dicipta .
             Haa ! ini lah gambar penjara gelap di istana Hohensberg ,Jerman                                  INI LAH DIA LUDWIG KAMERER :).
                                            *sori gambar ta barape jelas bb amik gne hensed .


********************************************************************************************************
 sa sa sambungan pasai mancis ni lagi lhe . har har har :) <--- (gagap sudaa)Manakala John Walker ,ahli kimia yg tinggal di STockton-on-tees (pelek jugak lhe namenyea haih),England dipercayai orang yg pertama mencipta mancis batang seperti yang ada sekarang. Walker ( nama orang okay ? bukan  *pejalan kaki tahu ? ) tak pernah mendedahkan komposisi bahan kimia yang digunakannya tapi mula menjual batang-2 mancis itu dikedainya pada 7 April 1827 . Harganya ialah satu syiling untuk 50 batang mancis . Untuk memercikkan api,seseorang itu perlu mencarik batang mancis pada kertap pasir yang dilipat .


                                   HAHA !  HEBADKAN MEREKA ?       
    HAA ! INI LHE YG ORI TAHU ? PENAD AKU SEARCH MEMACAM YG KELUAR ..
                    CARI PUNYA CARI AKHIRNYA JUMPAAA ...

                                                    TADAA !!!


                                         JOHN WALKER
BIODATA DIA :

John Walker (29 Mei 1781 – 1 Mei 1859) adalah kimiawan Inggris yang pada tahun 1826 secara tidak sengaja menemukan mancis api gesek dengan mencampur potas dan antimon.(apemende bahannya aku taktahu lha weyh ,pelek je bunyik nye ) . Penjualan pertama yang tercatat dari kedainya adalah pada 7 April 1827 dengan istilah friction lights. Ia menolak mempelbagaikan penemuannya dan sebaliknya memilih untuk melanjutkan kajian ilmiahnya. Ia juga tidak memberikan komposisi pasti korek api ciptaannya. Di lingkungannya, ia memiliki reputasi sebagai seorang ahli botani, mengembangkan minat pada kajian mineralogi, serta menghabiskan banyak waktunya mengerjakan percubaan kimia.
       ♥ Love Someone Not Because They Give You What You Need ,
      But Because They Give You Feelings You Never Thought You Needed

2 comments:

Im Maroon said...

good information..thanks dear...klu ader tulislah ag yer... i follow your velogs ...

ara nerd said...

okehh-2 (= .